Onnodig gaatjes vullen in kindergebitten

Volgens René Gruythuysen, onderzoeker en docent kindertandheelkunde, vullen tandartsen onnodig veel gaatjes bij kleine kinderen.
Ook besluiten ze veel te snel om kinderen bij ernstige tandproblemen onder narcose te laten behandelen.
Gruythuysen meent dat door gaatjes te vullen de tandarts het signaal afgeeft aan de ouders dat het altijd wel goed komt met het gebit van hun kinderen.
Maar in de praktijk blijkt een deel van deze kinderen na twee jaar weer net zoveel gaatjes te hebben, doordat hun poets-, eet- en snoepgedrag niet is veranderd.

Hij pleit voor het hanteren van de NRC-methode die erop neerkomt dat de tandarts een klein stukje van de aangetaste tand afslijpt.
Net zoveel dat het kind er met de tandenborstel dieper in kan. Door dan te poetsen kan de cariës tot stilstand of vertraagd worden totdat het volwassen gebit doorbreekt.

Hoewel er in de beroepswereld van tandartsen verdeeldheid bestaat over deze niet-restauratieve caviteitsbehandeling (NRC), wordt deze methode eind dit jaar wel opgenomen in de nieuwe richtlijn voor kindertandartsen.
Gruythuysen heeft over deze problematiek gepubliceerd in het vorige week verschenen Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde.
Rannie van Abel - van Houdt
Donizettilaan 35, kamer 5
5653 BA Eindhoven
tel. +316 20435635
© 2013 - 2018 Mondhygiënepraktijk De Ivoren Toren